Օմեգա-3 ճարպաթթուները նվազեցնում են ագրեսիան, այդ թվում՝ զայրույթի պոռթկումները և սթրեսի նկատմամբ սուր ռեակցիաները: Սա ցույց է տվել «Ագրեսիա և բռնի վարքագիծ» (AVB) ամսագրում հրապարակված ուսումնասիրությունը:
Օմեգա-3-ը (մասնավորապես՝ EPA-ն և DHA-ն) անհրաժեշտ ճարպաթթուներ են, որոնք հանդիպում են ընկույզի, ձիթապտղի յուղի և ճարպոտ ձկների՝ սաղմոնի, սկումբրիայի և սաղմոնի մեջ:
Գիտնականները վաղուց կապում են դրանց օգտագործումը սրտի, ուղեղի և իմունային համակարգի ամրապնդման հետ: Նոր ուսումնասիրությունը հաստատում է, որ այս նյութերի ազդեցությունը տարածվում է նաև վարքագծի վրա: Գիտնականները այս եզրակացությանն են եկել նախկինում հրապարակված 29 ուսումնասիրությունների տվյալների վերլուծության արդյունքում:
Դրանք ընդգրկել են գրեթե չորս հազար մասնակից՝ դպրոցական տարիքից մինչև կլինիկական և դատաբժշկական հաստատությունների մեծահասակներ: Արդյունքները ցույց են տվել, որ օմեգա-3-ը կարող է ճնշել ագրեսիվ վարքագիծը՝ անկախ տարիքից, սեռից, ախտորոշումից, դեղաչափից կամ բուժման տևողությունից:
Հետազոտողները նշում են, որ օմեգա-3-ը արդյունավետորեն նվազեցնում է ինչպես ռեակտիվ (հուզական) ագրեսիան, այնպես էլ նախաձեռնողական ագրեսիան՝ պլանավորված, նպատակային վարքագիծը:
Գիտնականների կարծիքով՝ EPA-ն և DHA-ն պոտենցիալ արժեքավոր գործիք են դյուրագրգռության, դյուրագրգռության կամ բռնության հակված մարդկանց հետ աշխատելիս։
Ուսումնասիրության հեղինակները ընդգծում են, որ ագրեսիվ վարքի խնդիրը հատկապես արդիական է դպրոցներում, կլինիկաներում և ուղղիչ հիմնարկներում։ Քրոնիկ սթրես կամ հույզերի վերահսկման դժվարություն ունեցող մարդկանց կարող է խորհուրդ տրվել օմեգա-3-ի ընդունման ավելացումը՝ սննդի կամ հավաստագրված հավելումների միջոցով։